Mogelijkheden Coaching bij verlies

Iedereen maakt in zijn leven hoogtepunten en dieptepunten mee. Als mens hebben wij een bepaalde veerkracht waardoor wij hier goed mee om kunnen gaan. Maar soms gebeuren er dingen die volledig de rek eruit halen en steeds maar weer invloed hebben op ons denken, doen en laten. 

Dit kan gebeuren wanneer er sprake is van onomkeerbaar verlies. Dat kan verlies van een dierbare zijn door overlijden maar ook verlies van gezondheid, een fijne werkplek, relatie, vriendschap, familie, een vertrouwde buurt, huisdier. Bij al deze soorten van verlies is sprake van rouw. 

Rouw is geen statisch gebeuren maar een proces om het verlies te accepteren en verder te kunnen gaan met het leven. 

Maar wat nu als je merkt dat je niet verder komt en je hebt last van een of meer van de volgende klachten:

 • slechte concentratie
 • weinig energie 
 • slapeloosheid
 • negatieve gedachten
 • piekeren
 • schuldgevoelens
 • een kort lontje
 • moeilijk verklaarbare lichamelijke klachten
 • weinig levenslust.

Je herkent jezelf niet meer en hebt het gevoel jezelf volledig kwijt te raken. Oorzaak hiervan kan zijn dat het rouwproces is verstoord. 

Voor iedereen is het rouwproces een uniek, persoonlijk proces. Doordat het uniek is kan de omgeving niet altijd begrip opbrengen of een luisterend oor bieden. Op dooddoeners als "na regen komt zonneschijn", "je bent beter af zonder hem", "dan neem je toch weer een nieuwe hond" zit je niet te wachten. 

Het verlies is onomkeerbaar maar dat wil niet zeggen dat het leven niet meer waardevol is om te leven. 

Zelf heb ik in mijn leven ook met diverse vormen van verlies te maken gehad waardoor ik mij goed kan inleven in de gevoelens die daarbij los komen. Door mijn jarenlange ervaring als coach ben ik in staat om goed te luisteren en de juiste vragen te stellen waardoor nieuwe inzichten ontstaan die je verder brengen. 

Bij mij wordt je niet in een hokje geplaatst. Ik besef heel goed dat iedereen op zijn eigen, unieke manier rouwt en biedt daar ook alle ruimte voor.  Ik respecteer jouw eigen proces, oordeel of veroordeel niet en laat je in je eigen waarde. Samen met jou wil ik het traject aangaan zodat het je gaat lukken om weer plezier in het leven te krijgen en het verlies een plekje te geven. 

Blijf er niet mee zitten, stel niet langer uit maar neem contact met mij op.

 • Vanwege mijn kennis van rouwprocessen en coaching heb ik de opleiding tot rouwcoach mogen ontwikkelen voor opleidingsinstituut Laudius alwaar ik als online docent aan verbonden ben. Wil je meer weten over de opleiding tot rouwcoach dan vind je hier meer informatie. 
TIP
 • Wanneer je vastloopt om wat voor reden dan ook kan het helpen om te schrijven. Wil je meer informatie over het effect van schrijven als therapie lees hier dan verder.

Meer weten over mijn werkwijze? Klik dan hier.

Condoleanceboekje

Wanneer een dierbare overlijdt is het nog altijd, in mijn ogen, een goed gebruik om een condoleancekaart te sturen. Bemoedigende, hartelijke woorden die troost geven en deel uitmaken van het levensverhaal van een dierbare. Wat doet u met de kaarten? Wegdoen is geen optie, dat voelt niet goed. Dus wat dan? 


Rouwspeech

Bij het overlijden van een dierbare zou de wereld eigenlijk even stil moeten staan. Helaas werkt dat zo niet en zijn er naast het verdriet ook praktische zaken te regelen. 

Een van die zaken is een passend afscheid. Hoe dat afscheid er uitziet is heel persoonlijk. De wensen van de overledene spelen een rol maar ook de behoeften van de nabestaanden. Een mooi en waardig afscheid draagt bij tot de verwerking van het verlies. Een rouwspeech kan daar onderdeel van zijn.


Levensverhaal

Altijd al het idee gehad uw verhaal te vertellen? Laat uw verhaal dan niet verloren gaan. Denk niet “dat leest toch niemand” of “dat is de moeite niet waard om opgeschreven te worden”. Ieder verhaal is uniek en heeft zijn waarde. Of het nu om een heel levens- of ondernemersverhaal gaat of een bepaalde periode. Zorg dat u geen spijt krijgt dat uw ervaringen niet gedeeld zijn. Stel niet uit wat nu nog kan. Laat uw verhaal op een UNiKe wijze vastleggen. Ik doe het graag.